puff tu ialah tepung diuli dengan lemak marjerin dan dijadikan pastri...tapi kini nama karipap telah diotak kuningkan oleh pengemar karipap tu sendiri...isi karipap ikut suka nak letak apa...ayam sarden daging.malah sekarang serba meknenek disumbatkan dalamnya.karipap yang paling besar aku pernah beli(sebesar tapak tangan lelaki dewasa)di dalamnya ada sebijik telur ayam,sayur dan kentang kari.Sebijik karipap boleh dimakan untuk 3 sessi.pagi ,tghari dan petang(nak tau kalori untuk sebijik karipap ialah sama dengan sepinggan nasi berserta laukpauknya..).
nak tau dia sedap macamana.pertamanya kalau isi dalamnya sedap sedaplah....bila beli kat kedai pastikan kulitnya licin dan ada gelembung sikit2.itu pasti ranggup.kedua,kalau kulitnya mcm kedut kedut itu tandanya ia liat.atau goreng sekejap....
apapun buat sendiri lagi bagus.puas hati.puas jiwa raga..
kalau nak suruh saya buat karipap.kena tunggu 3 hari...sebab sekali saya buat 2 kilo..
- hari pertama potong dadu kentang,bawang,dan daging,masak intinya....simpan beku
- hari kedua uli tepung dengan marjerin dan masukkan isi kentang....siap simpan dingin bekukan
- hari ketiga baru goreng....dan boleh lincin dalam masa 3 jam juga....sbb apa?
Suka makan karipap
ReplyDeletebagi tepperware....nanti poskan..hehheheheh
ReplyDelete